13 apr 2018

Performance Q1 2018 4,5% rendement year to date

HENS Inzicht Q1 2018 Wisselvallig beursklimaat

Leek in 2017 het beursklimaat immuun voor negatieve berichtgeving in 2018 is dat wel anders. Angst voor een stijgende rente door oplopende inflatie, een dreigende handelsoorlog met China en oplopende spanningen tussen de VS en Rusland waren voor beleggers voldoende aanleiding om wat winsten te pakken. De belangrijkste beurzen verloren in het eerste kwartaal van 2018 tussen de twee en zes procent van hun waarde. Daarmee is dit de slechtste start van het jaar sinds de financiële crisis in 2008/2009.

Rentestijging
De kapitaalmarkt als geheel zijn communicerende vaten. Kapitaal beweegt zich, afhankelijk van renteniveau, dividendrendement, economische groei en inflatie, tussen de beleggingscategorieën spaargeld, obligaties, aandelen en onroerend goed. In de periode dat de rente extreem laag was is er veel kapitaal uit spaargeld richting aandelenmarkt en onroerend goed gevloeid. Nu dreigt het omgekeerde te gebeuren. Zolang de economische groei hoog blijft is er nog weinig aan de hand. De problemen beginnen ernstige vormen aan te nemen op het moment dat de economische groei stagneert. Dan zullen veel beleggers kiezen voor de veiligheid van een spaarrekening en/of obligaties. De uitstroom uit aandelen en onroerend goed zullen dan zeker leiden tot lagere aandelen- en onroerend goed prijzen.

Handelsoorlog
Begin maart kondigde president Trump aan een invoerbelasting van 25% te gaan heffen op de import van staal en aluminium onder het mom van nationale veiligheid. Al snel bleek echter dat Trump de heffing gebruikt als drukmiddel om betere (voor de VS) handelsafspraken te maken. Vooral het handelsbalanstekort met China zit Trump dwars. China exporteert voor ca. $500 miljard dollar naar de VS terwijl de VS slechts $100 miljard exporteert naar China. Trump beschuldigt China er ondermeer van dat ze de valuta kunstmatig laag houden, intellectueel eigendom stelen en geen toegang geven tot de interne markt in China. Helemaal ongelijk heeft Trump niet. Het is voor een buitenlands bedrijf bijzonder moeilijk om toegang te krijgen tot de Chinese markt. Dit kan alleen in samenwerking met een Chinees bedrijf die daarmee gelijk toegang heeft tot de technische know how. Nu is de VS ook niet geheel vrij van schuld. Steeds meer bedrijven wordt de toegang ontzegd tot de Amerikaanse markt onder het mom van “nationale veiligheid”. Ondertussen heeft Trump gedreigd voor nog zo’n 100 miljard dollar aan Chinese goederen te gaan belasten en heeft China gedreigd met heffingen op drank en Amerikaanse auto’s.
De laatste week lijkt er sprake van enige ontspanning doordat de Chinese president Xi heeft toegezegd de Chinese markt meer open te stellen voor buitenlandse partijen. De wens van Trump om productie terug te halen naar de VS begrijpen wij. De manier waarop is bijzonder gevaarlijk en de Amerikaanse consument dreigt daarvan het slachtoffer te worden doordat eventuele heffingen doorberekend zullen worden in de prijs van het product.

Financiële markten


                                        mrt-18                         Q1-18 
                                        euro                 vv                 euro              vv

AEX                                 -1,13%           -1,13%         -2,77%         -2,77%
AMX                                 -4,58%         -4,58%         -6,39%         -6,39%
DAX                                 -2,73%         -2,73%         -6,35%         -6,35%
CAC40                             -2,88%         -2,88%         -2,73%         -2,73%
IBEX-35 (Spanje)             -2,44%         -2,44%         -4,42%         -4,42%
MIB-index (Italië)              -0,87%         -0,87%          2,55%           2,55%
Athens compositie            -4,92%         -4,92%         -0,97%         -0,97%
Portugal PSI-20                 -1,15%         -1,15%         0,32%           0,32%
Stoxx- 50                            -2,25%         -2,25%        -4,07%         -4,07%
Rusland RSX                     -3,81%         -2,99%          5,52%          8,02%
Dow Jones                         -5,54%         -4,72%         -6,02%         -3,52%
S&P -500 index                 -3,51%         -2,69%         -3,72%         -1,22%
Nasdaq                              -4,81%         -3,99%         -7,17%         -4,67%
Bovespa                             -4,51%         -1,73%         7,26%           9,78%
Nikkei                                 -5,14%         -4,70%         -4,26%         -7,62%
Shanghai Composite         -3,55%         -3,03%         -4,05%         -4,43%
FTSE                                 -1,30%         -2,42%         -7,09%         -8,21%

Het moge duidelijk zijn dat het eerste kwartaal van 2018 geen goed kwartaal was voor de wereldwijde beurzen. Op kwartaalbasis vielen alleen Portugal, Italië, Brazilië en Rusland in positieve zin op. Brazilië en Rusland zijn te verklaren door de gestegen olie- en grondstoffen prijzen. Portugal en Italië zitten nog steeds in de herstelfase vanuit de financiële crisis. Engeland valt ook op maar dan in negatieve zin. Na in 2017 in euro’s gemeten slechts 3,6% te zijn gestegen werd de gehele stijging van 2017 in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan teniet gedaan. Beleggers hebben duidelijk nog niet veel vertrouwen in een goede afloop van de Brexit.

Portefeuille
De portefeuille daalde in maart met ca. 0,5 procent. Dit was beduidend beter dan de benchmark die 2,95 procent daalde. In het eerste kwartaal steeg de portefeuille met ca. 4,5 procent. De benchmark daalde in deze periode met 3,33 procent. De goede performance over het eerste kwartaal was vrijwel geheel te danken aan de posities in boosters die profiteerden van de daling van de beurs. Bij de individuele aandelen waren afgelopen maand Suez en onze nieuwste aanwinst Ballard Power de enigste stijgers.

De aandelen die in maart met meer dan 2 procent stegen of daalden waren:
Stijgers:                                                         Dalers:
Suez 3,93%                                                   Accys Tech - 3,56%
Ballard Power Systems 3,46%                      Aegon - 4,47%
                                                                       Nokia - 6,51%
                                                                       OCI - 3,45%
                                                                       Post NL - 2,34%
                                                                       Steinhoff -44,58%
                                                                       Vallourec - 3,78% 
                                                                        Freeport Mc Moran - 6,36% 
                                                                        Hydrogenics - 8,15%
                                                                        Alibaba - 2,25%
                                                                        Larsen & Toubro - 2,33%

Mutaties
Koop
PostNL: Na bekendmaking van de tegenvallende jaarcijfers daalde de koers van PostNl naar ca €3,--. Ondanks het feit dat de postmarkt krimpt denken wij dat het aandeel nu erg laag geprijsd is. Het dividendrendement is ruim 4% en de kansen zijn nog altijd aanwezig dat het bedrijf een keer wordt overgenomen. Wij hebben (opnieuw) een belang genomen.

Ballard Power Systems: Dit bedrijf produceert brandstofcellen om van waterstof elektriciteit te maken. Vooral in China zijn ze zeer actief. China heeft zwaar ingezet op beleid om de milieuvervuiling tegen te gaan en één van de speerpunten van dit beleid is om in de transportsector de transitie van fossiele brandstoffen naar elektriciteit te maken. Naast de elektrische auto’s die hun stroom uit accu’s krijgen zet de Chinese overheid ook zwaar in op waterstof. Nog steeds wordt er dan elektrisch gereden maar waterstof wordt dan via een brandstofstel omgezet in elektriciteit. De voordelen zijn een lager gewicht, een grotere actieradius en snel tanken. Het nadeel is, dat er nog nauwelijks infrastructuur is overal te kunnen tanken. Daardoor blijft waterstof als brandstof vooralsnog beperkt tot openbaar vervoer.

Companhia Brasileira de Distribuora (CBD): De koers van deze Braziliaanse electronica- en supermarktketen is in het eerste kwartaal gedaald van >$25,-- naar <$20,--. Wij blijven geloven in de toekomstvooruitzichten van dit bedrijf en hebben daarom opnieuw een belang genomen.

Verkoop
Chiyoda: Vorig jaar gekocht rond de JPY 650,--. Naar verwachting is de koers hersteld tot rond de JPY 1.000,--. De onderwaardering is daarmee verdwenen. Wij hebben afscheid genomen van deze positie.

Johnson Matthey: Dit bedrijf is de omslag aan het maken van de productie van katalysatoren naar materialen voor elektrisch aangedreven auto’s. De koers beweegt zicht al sinds wij het belang in bezit hebben tussen de GBP 30,-- en GBP 33,--. Het lijkt er vooralsnog niet op dat daar voorlopig verandering in komt. Verkocht met kleine winst.

Freeport Mc Moran: Verminderen belang vanwege de grote volatiliteit op de beurzen.

Overige transacties
Om te profiteren van de soms grote bewegingen op de financiële markten hebben wij regelmatig posities ingenomen in derivaten om een extra rendement te behalen en de portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Vooruitzichten april
De eerste weken van april zijn positief begonnen. We zitten nu midden in het cijferseizoen en vooralsnog zijn deze volgens verwachting. Voor de rest van deze maand blijven wij positief. Na april verwachten wij dat de volatiliteit weer gaat toenemen. De waardering van de wereldwijde , maar vooral Amerikaanse beurzen zijn bijzonder hoog. Twijfel over de verwachte economische groei en de winstverwachtingen van bedrijven kunnen snel leiden tot lagere koersen.
Wij blijven dan ook bijzonder alert.

Dirk Spaander