03 mei 2017

Performance Q1 2017 9,18% rendement

HENS Inzicht Q1 2017: De eerste 100 dagen onder president Trump.

Donald Trump had grote plannen. Afschaffen Obamacare, een inreisverbod voor inwoners van een aantal, veelal islamitische landen, hervorming van het belastingstelsel en omvangrijke investeringen in de infrastructuur. Tot nu toe is er weinig van die plannen terechtgekomen. Het voorstel om Obamacare te hervormen sneuvelde in het congres door verdeeldheid binnen de republikeinse partij. Het inreisverbod werd met succes aangevochten door diverse Amerikaanse staten en door de rechter verworpen. 

Op het gebied van de internationale politiek heeft Trump zijn mening op een aantal gebieden 180 graden gedraaid. China is weer in en Rusland uit de gratie. De NATO is weer belangrijk en van zijn voornemen om niet militair in te grijpen is ook weinig terechtgekomen gezien de raketaanval in Syrië en het inzetten van de zwaarste niet nucleaire bom in Afghanistan. Verder dreigt hij met ingrijpen in Noord Korea als die doorgaan met de ontwikkeling van nucleaire wapens.

 Financiële markten

Het aanvankelijke enthousiasme waarmee de verkiezing van Trump werd begroet, begint te verdwijnen. Er rijzen steeds meer twijfels over de haalbaarheid van de plannen van Trump en de geopolitieke spanningen lopen steeds verder op. We zien het effect daarvan vooral op de obligatiemarkt waar de 10-jarige rentes van Duitse en Amerikaanse staatsleningen weer aan het dalen zijn. Een vlucht naar veilige wateren dus. Natuurlijk zijn daar ook nog de verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en, zo werd vandaag bekendgemaakt, in Engeland. Deze laatste verkiezingen vinden plaats op 8 juni en er zal de komende dagen veel geschreven worden over de mogelijke gevolgen voor de Brexit. Daartegenover staat dat de economie zich positief ontwikkelt. De werkeloosheid neemt af en de investeringen en de consumptie trekken aan. Ook de wereldhandel is sinds lange tijd weer aan het groeien. De toenemende geopolitieke spanningen, de aantrekkende wereldeconomie en het beginnende cijferseizoen zullen de komende weken zorgen voor de nodige volatiliteit op de beurzen.

 Winnaars en verliezers maart en eerste kwartaal 2017 


mrt-17


Q1-17euro

vv

euro

vv


AEX

4,28%

4,28%

6,91%

6,91%

AMX

2,61%

2,61%

8,13%

8,13%

DAX

4,04%

4,04%

7,25%

7,25%

CAC40

5,43%

5,43%

5,35%

5,35%

IBEX-35 (spanje)

9,50%

9,50%

11,88%

11,88%

MIB-index (italie)

8,35%

8,35%

6,54%

6,54%

Athens compositie

3,12%

3,12%

3,48%

3,48%

Portugal PSI-20

7,74%

7,74%

7,02%

7,02%

Stoxx- 50

5,46%

5,46%

6,39%

6,39%

Rusland RSX

0,36%

1,30%

-5,25%

-3,35%

Dow Jones

-1,66%

-0,72%

2,65%

4,56%

S&P -500 index

-0,98%

-0,04%

3,63%

5,53%

Nasdaq

1,04%

1,99%

9,87%

11,77%

Bovespa

-4,64%

-2,52%

9,94%

7,90%

Nikkei

-0,36%

-1,10%

2,59%

-1,07%

Shanghai Composite

-1,69%

-0,59%

3,28%

3,83%

FTSE

0,82%

0,82%

2,52%

2,52%

 Aandelen
Koploper in het eerste kwartaal was de Spaanse beursindex. Opvallend daarbij is dat de grootste stijging plaatsvond in maart. In mindere mate was dit ook het geval met de Italiaanse en Portugese beursindices. Het lijkt er op dat de Zuid-Europese landen weer in de gratie zijn van beleggers. Beurzen in de VS en Latijns Amerika moesten in maart een deel van de opgebouwde winst opgeven. Vooralsnog lijkt het er op dat de grote institutionele beleggers kapitaal verplaatsen uit Amerika naar Europa. Rusland is de grote verliezer. Mede door de daling van de roebel ten opzichte van de US-dollar daalde de Russische beurs met 5,25 procent.

 Obligaties
Na een sterke rentestijging in de eerste twee maanden ontstond in maart onrust door de twijfels over de haalbaarheid van het beleid van Trump en de toenemende geopolitieke spanningen. Beleggers vluchten naar “veilige” staatsobligaties waardoor de rente op moment van dit schrijven weer op het laagste punt dit jaar staat.

 Portefeuille
De portefeuille steeg in maart met ca. 1,7 procent en in het eerste kwartaal met ca. 9,75 procent. De benchmark deed het iets slechter met een stijging van 0,56 procent op maandbasis en 5,40 procent in het eerste kwartaal. De outperformance in maart was vooral te danken aan de uitstekende performance van de Europese aandelen. Voor het gehele eerste kwartaal waren het de Braziliaanse aandelen en de sterke performance van Alibaba die voor het goede resultaat zorgden.

De aandelen die in maart met meer dan 2 procent stegen of daalden waren:

Stijgers:                                                                                              Dalers: 

TomTom                                                           3,06%                     Twitter              - 6,03%

Arcadis                                                             15,47%                    Embraer         - 5,21%

Nokia                                                                 4,52%                    

Post NL                                                             7,53%                  

TOMTOM                                                           3,06%                   

Ballard Power Systems                                15,21%

Hydrogenics                                                    15,50%

Freeport McMoran                                            3,45%

Alibaba                                                               3,87%

CBD                                                                      5,03%

iShares MSCI Emerging Markets etf              2,77%     

Mutaties

Koop

Arcelor Mittal: ijzererts, de grondstof voor de productie van staal, beweegt zich weer boven de $90,-- Positie ingenomen op €8,55 voor een rit richting de €10,--.

TomTom: Opnieuw positie genomen op een koers van €8,86 in de verwachting dat er opnieuw een aanval geopend zal worden op de weerstand van €9,08. Mocht deze weerstand op korte termijn doorbroken worden dan ligt de weg open naar de €12,-- p/a. Inmiddels (woensdag 19 april) zijn de eerste kwartaalcijfers bekendgemaakt. Deze waren beter (minder slecht) dan analisten hadden verwacht. Bijzonder positief is de omzetontwikkeling bij telemetics, automotive en licenties. De gezamenlijke omzet van deze divisies was voor het eerst meer dan de omzet uit de consumentenproducten. Wij verwachten dat deze trend zich doorzet en dat de totale omzet van TomTom de komende jaren weer gaat stijgen. De koers van TomTom reageerde positief en steeg naar €9,12 op woensdagmiddag 12 april.  

Avantium: Ingeschreven op emissie op €11 p/a voor korte rit.

Freeport McMoran: Deze Amerikaanse Koper en goud producent profiteert van de oplopende goud en koperprijs.

3D-Systems: Bestaande positie uitbreiden.

OCI: OCI is één van werelds grootste producenten van diverse soorten kunstmest. Na een aantal moeilijke jaren ziet het bedrijf de markt voor kunstmest duidelijk aantrekken. 

 
Verkoop

SolarEdge: De industrie voor zonne-energie beleeft moeilijke tijden door de overproductie vanuit China en het pro fossiele brandstof beleid van Trump. Alhoewel Solaredge erg laag gewaardeerd is, hebben wij toch maar besloten afscheid te nemen van deze positie.

Avantium: Verkocht op €11,72

Van Eck Vectors JPM Emerging Markets Local Currency Bonds Fund: Klein deel verkocht vanwege tekort aan liquide middelen.

Arcelor Mittal:De ijzerertsprijs daalde onder de $90 per ton. Dat was voor ons het signaal om afscheid te nemen van deze positie op een koers van €7,76. Inmiddels is de koers gedaald naar ca. €6,94.

 

Overige transacties
Om te profiteren van de soms grote bewegingen op de financiële markten hebben wij regelmatig posities ingenomen in derivaten om een extra rendement te behalen en de portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Vooruitzichten april 

De eerste drie weken van april kenmerken zich door dalende rentes en dalende aandelenkoersen. Toenemende geopolitieke spanningen en de aanstaande verkiezingen in Frankrijk zijn verantwoordelijk voor deze reactie. De reactie is tot nu toe zeer mild gebleven. De dalingen blijven tot nu toe beperkt tot ca. 3%. De eerste ronde van de Franse verkiezingen vinden komende zondag plaats. De polls wijzen naar een nek aan nek race tussen Le Pen en Macron. Komt deze verwachting uit dan is de kans zeer groot dat Macron in de tweede stemronde (7 mei) tot president gekozen wordt. Het gevaar voor de komende verkiezingen zit hem in de snelle opkomst van de ultra linkse kandidaat Mélenchon. Vooralsnog ligt hij in de peilingen op 19% en lijkt daarmee geen gevaar voor Le Pen (22%) en Macron (22,5%). Mocht  Mélenchon onverhoopt samen met Le Pen bij de beste twee eindigen dan zou de tweede stemronde tussen deze twee kandidaten gaan. Een keuze tussen twee kwaden en bijzonder slecht voor de financiële markten. Ik acht deze kans niet groot maar we zien dat dit de financiële markten nerveus maakt. De komende weken zal blijken of de daling doorzet en omslaat naar een dalende trend of dat de stijgende lijn weer wordt opgepakt.


Dirk Spaander