28 jun 2016

Brexit

HENS Inzicht 26 juni 2016: Brexit opmaat voor verandering

Door: Dirk Spaander
Populisme, immigratie, globalisering. Bij elk onderwerp hoor je: weg met Europa. Waar komt al die onvrede met de Europese Unie (EU) toch vandaan? Die begon als handelsunie met als doel meer vrede en welvaart binnen Europa. Wie zou het daar niet mee eens zijn? Maar ergens onderweg is de Europese Unie verworden tot een log instituut waar de Europese burgers geen enkele band mee voelen. De Brexit is het ultieme bewijs van die onvrede.

Het anti-Europa-sentiment wordt nog eens extra aangewakkerd door nationale politici die voor het eigen falen graag de schuld neerleggen bij het grote en toch al impopulaire Europa. En waarom is het niet populair? Het is niet transparant, niet democratisch. Er is geen verantwoordingsplicht voor de EU - niemand kan ook maar iemand ergens de schuld van geven. Een nationale regering kan vallen, zo niet het bestuur van Europa. Geen enkele van de Europese instituten kan naar huis gestuurd worden. Maar in een democratie moet iemand accountable zijn, anders verlies je het draagvlak van de bevolking.

Daarnaast is Europa ook een generatiekwestie. Mijn generatie is nog opgegroeid met grenzen en nationale gevoelens, denken in wij en zij. Maar kijk naar het stemgedrag van de jonge kiezers (18 t/m 24 jaar) in Engeland. Een grote meerderheid daarvan koos voor Europa. Ik zie het bij mijn kinderen. Die voelen zich op social media niet meer gebonden aan landsgrenzen. Ze chatten, gamen en wisselen informatie uit met mensen over de hele wereld. Ik zie het aan jongeren die steeds vaker kiezen voor een studie in een ander Europees land. Een mooie ontwikkeling die op termijn meer welvaart brengt voor iedereen.

Om een Europese toekomst voor onze kinderen moeten we de huidige structuur van de EU aanpakken. Laten we het signaal dat Engeland heeft gegeven, benutten om de EU te herstructureren. Transparanter maken, accountable en met meer zeggenschap voor de Europese burger. Daar moeten we de tijd voor nemen. Paniekvoetbal nu Engeland eruit ligt, gaat ons niet redden.

Mijn voorstel: Europa even ‘on hold’. Geen uitbreiding van de EU, geen nieuwe handelsverdragen en geen nieuwe regelgeving. Ga de discussie aan met de Europese kiezer om gezamenlijk te kijken wat anders moet en beter kan. En vergeet dan ook niet wat geld uit te geven aan het marketen van Europa. Geld genoeg. De Europese Centrale Bank schijnt het gratis weg te geven.